Ştiţi ce este porozitatea părului şi care este porozitatea părului dumneavoastră?
Îngrijirea părul este cea mai eficientă atunci când se potriveşte necesităţilor părului. De aceea, alegerea produsului cosmetic depinde de condiţia părului. Părul deteriorat are nevoie de produse cosmetice complet diferite decât părul sănătos, care are nevoie de protecţie, pentru a-şi menţine condiţia favorabilă. Similar şi în cazul părul drept şi creţ, deoarece fiecare tip necesită un alt tip de produse cosmetice şi acţiuni diferite.
Vă recomandăm să aflaţi mai multe informaţii despre porozitatea părului pentru a vă îngriji mai eficient părul!
Structura părului
Toată lumea ar trebui să cunoască mai multe informaţii despre structura părului. Bulbii de păr sunt situaţi sub piele. Aceştia sunt cei care determină condiţia viitoare a părului. Cu cât aceştia sunt mai puternici şi mai bine înrădăcinaţi în piele, cu atât mai bine. Partea care creşte la nivelul pielii se numeşte tulpina părului. Acesata este partea pe care o denumim păr. În interiorul firului de păr, avem medula care este acoperită cu cortex şi cuticule. Ultimul element este alcătuit din câteva straturi şi acestea determină porozitatea părului.
CE ESTE POROZITATEA PĂRULUI?
Porozitatea părul nu este nimic altceva decât nivelul la care sunt ridicate cuticulele. Porozitatea determină condiţia părului. Cu cât cuticulele sunt mai ridicate, cu atât condiţia părului este mai nefavorabilă. Asfel, tulplina delicată a părului este expusă şi mai susceptibilă la acţiunea factorilor externi.
Diferenţiem trei tipuri de porozitate a părului:
- Porozitate redusă – cuticulele aderă la tulpina părului, părul este drept şi neted.
- Porozitate medie – cuticulele sunt ridicate, părul este ondulat şi un pic uscat.
- Porozitate ridicată – cuticulele sunt ridicate la maximum, părul este rigid şi aspru.
Trebuie să vă cunoaşteţi părul pentru a putea şti ce are nevoie. Îngrijirea eficientă a părului se bazează, în principal, pe înţelegerea problemei şi găsirea soluţiei. Cuticulele extrem de deschise creează majoritatea problemelor de păr. Aceasta deoarece părul devine apoi electrizat din cauza umidităţii, fragil, mai predispus la deteriorare din cauza tratamentelor din saloanele de coafură sau din cauza soarelui. Dacă doriţi să redaţi sănătatea părului, trebuie să cunoaşteţi porozitatea părului.
CUM SE DETERMINĂ POROZITATEA PĂRULUI?
Există câteva metode care vă permit să determinaţi porozitatea părului dumneavoastră. Cea mai eficientă este simpla observaţie. Doar prin observarea părului, fiecare tip de porozitate este diferit. Ca şi în cazul analizării părului sănătos şi deteriorat. Veţi putea observa diferenţa imediat.
Păr cu porozitate redusă este un tip de păr caracteristic femeilor asiatice, care au părul drept şi închis la culoare. Părul este neted la atingere şi destul de greu, însă fără volum. Nu ridică probleme precum mătreaţă, vârfuri despicate sau fragilitate. În orice caz, este uşor de umezit şi uscat. Pe de altă parte, părul cu porozitate redusă nu este uşor de stilizat, prin urmare conafurile şi procedurile de ondulare sunt complicate.
Păr cu porozitate medie este caracterstic majorităţii femeilor din toată lumea. Părul este, de obicei, ondulat şi poate deveni elecrizat (în special din cauza umidităţii). Acest tip de păr se poate confrunta cu probleme precum mătreaţă, vârfuri despicate, fragilitate. De asemenea, scalpul uleios şi vârfurile uscate reprezintă probleme frecvente. Părul cu porozitate medie este aspru la atingere, lipsit de volum, iar culoarea părului estompată.
Păr cu porozitate ridicată este cel mai deteriorat, aspru şi fragil păr. În mod frecvent, acesta este creţ şi slăbit de tratamentele din cadrul saloanelor de coafură. Aspectele caracteristice al acestui tip de păr sunt fragilitatea crescută, vârfurile despicate şi căderea excesivă a părului. Acest tip de păr este lipsit de strălucire, predispus la electrizare şi extrem de uscat. Absoarbe apa imediat şi o pierde la fel de rapid.
De asemenea, există diferite metode de determinare a porozităţii părului:
- testul apei (luaţi câteva fire de păr, introduceţi-le în apă şi observaţi cât de repede vor absorbi apa şi se vor scufunda la fundul vasului; părul cu porozitate ridicată se va scufunda rapid, părul cu porozitate redusă va pluti la suprafaţa apei),
- testul cu ajutorul uleiului de cocos (acoperiţi părul cu ulei de cocos şi observaţi cum reacţionează; dacă părul este electrizat, aveţi păr cu porozitate ridicată, iar dacă părul devine neted, aveţi păr cu porozitate redusă).
Cel mai bun diagnostic poate fi obţinut consultând un specialist în tricologie. Unele saloane de păr dispun de staţii unde puteţi analiza firul de păr sub microscop. Aceasta este cea mai precisă metodă de determinare a porozităţii părului. Un specialist vă poate spune mai multe informaţii nu numai despre condiţia cuticulelor părului, ci şi depsre cea a scalpului.
DE CE AR TREBUI SĂ ŞTIŢI POROZITATEA PĂRULUI DUMNEAVOASTRĂ?
Cunoaşterea porozităţii părului este necesară atunci când doriţi să alegeţi cel mai bun ulei de păr. Proprietăţile uleiurilor sunt variate, în funcţie de conţinutul de acizi graşi. Există trei tipuri de bază:
- Uleiurile pentru păr cu porozitate redusă au un conţinut ridicat de acizi graşi saturaţi esenţiali. În această categorie sunt incluse, în prinicipal, tipurile de unt vegetal cu particule mici care pot pătrunde cu uşurinţă în structura părului.
- Uleiurile pentru păr cu porozitate medie conţin, în principal, acizi graşi mononesaturaţi, i.e. omega 7 şi omega 9. Particulele sunt mai mari, iar uleiurile pot fi descrise ca semi-uscate.
- Uleiurile pentru păr cu porozitate ridicată conţin acizi graşi polinesaturaţi, i.e. omega 3 şi omega 6. Aceste uleiuri sunt non-uscate deoarece particulele au cele mai mari dimensiuni.